Evas

En blandad blogg om handarbeten och livet.

Gó förmiddag

på er alla där ute i världen.
Efter fler nätter med dålig sömn vaknade jag tidig i även i dag. Det är ju så typiskt när man är ledig och kan få sova länge. I tisdags somnade jag om och höll på att försova mig ordenligt.
I dag steg jag upp kl 05.30. Orkade inte ligga längre. Efter lite kaffe, en smörgås och tidningsläsning somnade jag och sov till 8.30.
Oj, så skönt.
Nu kändes det helt rätt att stiga upp.

Har bestämt mig för en sak i dag.

Inget stressande.

Har tränat lite, ätit frukost och stoppat tvätt i maskinen. Ibland tittar solen fram och det känns riktigt bra.

En promenad är planerad och i kväll är det handarbetscafé.

En bok vill jag presentera för er.
Ingen spännande deckare eller fängslande roman men, i mitt tycke lättläst. En bok som får en att tänka till ibland.

dsc04098

Den är utgiven i samarbete med studieförbundet Sensus och jag fick den en gång när jag deltog i en kurs om Sensus var ledare för.

Det tog ett tag innan jag började läsa den men när jag väl kom igång ville jag läsa klart.

dsc04100

Det sista stycket i boken ramlade rakt in.
Visst är det precis så det är?

Jag citerar
”Men också allt detta är individuella lösningar. Vad vi behöver mer än något annat är en förändring av arbetslivet. Det är i arbetslivet som de mjuka värdena behöver försvaras: en del av den stress människor känner ute i vardagslivet är etisk stress, det vill säga de känner att de inte får utföra sitt arbete så som de egentligen vet att det borde utföras.
En ung ekonom lärde mig en gång vad han kallade ”kvartettmodellen”.
Om vi tänker oss att ett stycke kammarmusik för fyra musiker tar tjugo minuter att spela skulle ingen komma på idén att försöka spara genom att avskeda en musiker och förvänta sig att de tre övriga skulle kunna prestera samma resultat. Ingen skulle heller komma på att försökas spara genom att låta alla fyra musikerna vara kvar men kräva att de spelade klart på en kvart. I otaliga yrken – exempelvis i vården – är det ju emellertid just på det här viset man försöker rationalisera: man vill inte acceptera att vårdarens arbete på samma självklara vis som musikerns har sitt givna tempo, att den som tröstar ett barn – eller en åldring – inte ska behöva skynda på. Det är inte bara tankar som tar tid, det gör också – och famförallt- omtanke.”
Slut citat.

Känns det igen? Jag gör det.

Ha det gott.

RSS 2.0 | Trackback | Comment

8 Responses to “Gó förmiddag”


 1. Klart tänkvärt. HAr jobbat natt (sovande jour) men jag sover aldrig riktigt bra i en främmande säng och nya ljud, så här blir det en riktigt stillsam eftermiddag och kväll.


 2. Mycket tänkvärt/läsvärt!


 3. Ja det där instämmer jag helt med, VAD är det vi jagar efter egentligen? Vad är det som pressar oss så? Är det vår inre känsla av att inte duga om vi inte uppfyller alla krav som vi tror omvärlden begär av oss? Varför kan vi inte leva lite mer i nuet och ta en stund med ett barn eller en åldring eller annan medmänniska och bara vara, lyssna och låta tankar och ord landa.
  Liknelsen med musikerna var väldigt bra, så borde man tänka i många situationer.
  Kram


 4. Så kloka och tänkvärda ord. Som pensionär har man ju något större möjligheter att ta det lugnt och inte stressa så mycket, vilket är väldigt skönt. Men tyvärr påverkas man ju indirekt av sin omgivning.

  ”Kvartettmodellen” var ett bra uttryck. Märkte förändringen på växelboendet där KM var förra året. Indragen och omflyttad personal, som skulle göra samma jobb som tidigare. Det gick ju inte, vilket gjorde att man inte hade någon tid över att bry sig om de boende.

  Kan gärna tänka mig att dela med mig av mönstret på sjalen, men hur skickar jag det till dig?

  Ha det bra!


 5. Va mysigt med en ny bloggvän…kommer att titta in till dej igen…tack för boktips…alltid bra att få lite tips för man stänger in sej i sitt eget väldigt lätt. ha en fin helg och tack för att du tittade in…


 6. Kan bara instämma! Ha en skön helg! Kram:)


 7. Ja men så är det.. hur ska vi få samhället o förstå…?
  Det blir som en kedja- tas en länk bort så vad blir det då..? Ja nu är jag på hugget igen- fick en formsvacka i form av ”usch jag tål inte snön” hysteri…=)
  Nu är det milt o min förhoppning är att det blir vår!!!
  Jag går också upp tidigt men så lägger jag mig flera gånger efter frukost då jag är ledig… =) Dricker kaffe o läser tidning o lägger mig.. dricker kaffe o läser igen.. L. frågade vad jag höll på med.. men detär ju såå skönt o bara vara !!! / / kram åsa


 8. Tänk om man fick använda den som ledstjärna……Går nog inte hem hos politiken….

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*